Епідемічна ситуація з туберкульозу в Бородянському районі в 2020 році покращилася. В 2020 році виявлено 22 випадки захворювань на усі форми туберкульозу, що на 22 випадки менше, ніж в 2019 році. Кількість осіб, які захворіли  серед жителів міста-10, села-12.
 Туберкульоз – інфекційне захворювання, що спричиняється мікробактеріями туберкульозу (паличкою Коха). На нього хворіють незалежно від статі, віку,національної приналежності чи соціального становища. Але найбільше – алкоголіки, наркомани,безпритульні або найбідніші люди. Туберкульоз уражає всі органи й системи організму, та найчастіше – легені. Є багато видів мікобактерій (людських, бичачих, пташиних, мишачих та інших), і всі вони можуть уражати людину. Різноманітні мікобактерії – дуже стійкі в навколишньому середовищі: в річковій воді збудник зберігається до 5 місяців, у ґрунті – 1-2 роки, у вуличному поросі – до 10 діб, у приміщеннях при розсіяному світлі – до півтора місяця, у фекаліях і на пасовищах – до 1 року, в маслі, сирах, що зберігаються у холодильнику, – 8 місяців. Вони добре витримують нагрівання до 850С та охолодження до 2000С. При температурі мінус 200 мікобактерії туберкульозу зберігають життєздатність протягом 7 років. А от ультрафіолетові промені вбивають їх через 2-3 хвилини. Зараження відбувається новітряно-пиловим (через вдихання зараженого пилу) та повітряно-крапельним (через вдихання повітря, в яке кашляв або чхав хворий) способами. Захворіти можна елементарннм шляхом – через їжу, посуд, побутові речі. Можливі й інші шляхи зараження (статевий, контактний через пошкоджену шкіру чи слизові оболонки, переливання зараженої крові, внутрішньоутробний тощо). Однак найчастіше туберкульозом заражаються від хворих (членів родини, сусідів, співробітників), які, зокрема, кашляють, спльовують мокротиння. Захворювання розвивається, коли у людини знижений імунітет унаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, алкоголізму,наркоманії та інших недуг, недостатнього харчування, виснажливої праці. Найчастіші симптоми туберкульозу: стійкий кашель із виділенням мокротиння, тривале підвищення температури тіла, швидка втома, втрата апетиту та безпричинне схуднення, потовиділення,особливо вночі, задишка, кровохаркання. Іноді, особливо на початку хвороби, туберкульоз може розвиватися” безсимптомно або проявляється лише ОДИН із симптомів. Хронічного перебігу хвороба набуває тоді, коли хворий приймає не всі призначені лікарем протитуберкульозні препарати або приймає їх нерегулярно, робить тривалі перерви в лікуванні.
  Лікування хворого на сухоти повинно бути раннім, безупинним, етапним , тривалим, комбінованим і комплексним.
Хворий повинен вести здоровий спосіб життя, не порушувати лікувальний режим і повноцінно харчуватися. При дотриманні основних принципів та схем лікування туберкульозу видужання настає у 80-90% хворих. За відсутності лікування через 5 років гинуть 50% хворих, у 25% недуга закінчується мимовільним видужанням, а в 25%, що залишилися, – нелікований туберкульоз набирає хронічного неухильно прогресуючого перебігу. В останньому випадку недужого доведеться лікувати роками або й навіть усе життя. Профілактичні заходи. Після виявлення хвороби всі члени родини повинні негайно пройти флюорографічне обстеження. У разі виявлення відкритої форми туберкульозу на період бактеріовицілення хворий має бути ізольований у стаціонар. У помешканні недужого з бактеріовиділенням працівники санітарно-епідеміологічної служби повинні провести дезінфекцію, посуд необхідно прокип`яти впродовж 30 хвилин у 2% розчині соди або 2% розчині хлорного вапна. Специфічна профілактика проводиться за допомогою вакцини БЦЖ.
Вакцинація проти туберкульозу проводиться доношеним новонародженим дітям у пологовому будинку на 3-5-й день життя. Ревакцинація не проводиться. Хіміопрофілактику протитуберкульозними препаратами проводять здоровим людям, у яких підвищений ризик захворювання на туберкульоз.
 
                                      Лікар-фтизіатр КНП БРР «Бородянська ЦРЛ»  С.О. Іваненко