“Доступних ліків” стало більше.  З 1 жовтня цього року люди з епілепсією, розладами психіки та поведінки можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою, у рамках програми “Доступні ліки”. 

Загалом додано 57 препаратів  для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки (зокрема, посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами) Із них 18 – повністю безоплатні, решта – з доплатою.  Вартість препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України. 

На Київщині 423 місць відпуску ліків, де пацієнти можуть отримати препарати для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки. 

До 1 жовтня пацієнти купували ці ліки або повністю за власний кошт, або мали пільги в межах місцевих бюджетів. Тобто у кожному регіоні доступ до безоплатних ліків був різним і залежав від фінансової спроможності громади.

Щоб отримати препарати за програмою “Доступні ліки”, необхідний електронний рецепт. 

Електронний рецепт для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами може виписати невролог або психіатр – в тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями.

Електронний рецепт для пацієнтів із психічними розладами виписує виключно психіатр, у тому числі – і дитячий.

Сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами “Розлади психіки та поведінки” та “Хвороби нервової системи” не виписують.

Тому, щоб  користуватись програмою “Доступні ліки” пацієнтам із епілепсією, розладами психіки та поведінки потрібно відвідати свого лікуючого лікаря – невролога чи психіатра. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.

 Якщо лікуючого лікаря немає – потрібно його обрати в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця. Щоб потрапити на первинну консультацію до невролога для встановлення діагнозу та складання індивідуального плану лікування безоплатно, потрібно електронне направлення. Його може виписати сімейний лікар.

Для звернення до психіатра електронне направлення не потрібно.

В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків. 

Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком реімбурсації. 

На 1 листопада у Київській  області 63 пацієнтів погасили 78 рецептів. Загалом лікарі виписали 162 електронних рецепти для пацієнтів із епілепсією, розладами психіки та поведінки.

Доступність послуг у сфері психічного здоров’я

З 1 жовтня 2021 р. доступні послуги у сфері психічного здоров’я стосовно отримання необхідних ліків пацієнтами із розладами поведінки, психіки та епілепсією за Програмою реімбурсації (відшкодування) лікарський засобів.

Для цього необхідно зробити 4 кроки

Список аптек колишнього Бородянського району, які працюють за Програмою реімбурсації лікарських засобів