29 ТРАВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ТРАВЛЕННЯ

В організмі людини близько 40 трильйонів бактерій, велика кількість яких знаходиться саме в кишечнику. В сукупності вони відомі як кишкова мікробіома.

Велика кількість корисних бактерій в кишківнику може покращити роботу імунної та психічної системи, запобігти ендокринними порушеннями, шкірними захворюваннями та раку, допомогти в боротьбі із ожирінням.

Проте, деякі види бактерій в кишечнику можуть сприяти розвитку шлунково-кишкових і системних захворювань, зокрема: запальним хворобам кишківника, астмі, ожирінню, метаболічному синдрому, серцево-судинним патологіям, автоімунним, нейроповедінковим та іншим захворюванням.

Для того, щоб зберегти мікробіому кишечника здоровою варто контролювати те, що їсте, регулярність фізичних вправ і те, як часто приймаєте антибіотики.

Вживайте більше овочів та фруктів. Вони багаті на клітковину, яка перетравлюється певними бактеріями в кишківнику і є основою формування здорового мікробіому.

Їжте цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Цільні зерна мають низький вміст жиру, багаті на клітковину та крохмальні вуглеводи. Деякі мають низький глікемічний індекс (ГІ), що означає, що вони забезпечують повільне вивільнення вуглеводів у крові.

Додайте до свого раціону пробіотичні та пребіотичні продукти. Пробіотики — це живі мікроорганізми, які нормалізують склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Вони є у таких продуктах: кефірі, простокваші, ряжанці, сирі, йогурті, айрані, рікотті тощо.

Пребіотики є їжею для пробіотиків і допомагають їм підтримувати здорові бактерії в кишечнику. Пребіотики є в сирих фруктах і овочах, цільних зернах, цибулі, бобових.

Уникайте штучних підсолоджувачів. Вони негативно впливають на рівень цукру в крові та підвищують чутливість до метаболічних захворювань.

Грудне вигодовування. Малюки, яких годували грудьми впродовж 6 місяців мають значно здоровіший кишківник порівняно з дітьми, яких не годували грудьми.

Не приймайте антибіотиків без необхідності. Антибіотики завдають шкоди мікробіому та імунітету кишківника. Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) рекомендує обговорювати із сімейним лікарем необхідність вживання антибіотиків і альтернативні варіанти їх застосування.

Регулярно займайтесь фізичними вправами. Фізична активність збільшує кількість корисних мікробів.