25 квітня Всесвітній день боротьби проти малярії


Всесвітній день боротьби проти малярії відзначається щорічно 25 квітня починаючи з 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ він був встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я.
Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії – роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.
За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією захворює більш 500 мільйонів чоловік, а більш одного мільйона чоловік помирає від цієї хвороби. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть у деяких частинах Європи.
Причини, види хвороби
Малярія являється небезпечним інфекційним паразитарним захворюванням, що відоме людству з глибокої давнини. Перші згадки симптомів малярії було виявлено у єгипетських папірусах та китайських літературних пам’ятках глибокої давнини. 
В наш час малярія давно не рідкість. В Україні щорічно реєструються завізні випадки малярії. 
Інфекція передається людині при укусах  так званих «малярійних комарів». 
При захворюванні на малярію відмічається кілька стадій. Перша стадія (тканинна) протікає без клінічних проявів. Характерними особливостями другої стадії (еритроцитарна) є лихоманка, гепатоспленомегалія (одночасне збільшення параметрів селезінки і печінки, що мають спільний шлях відтоку лімфатичної рідини, венозної крові та іннервацію) та анемія. 
Симптоми малярії
– Анемія
– Кривавий стілець
– Судома
– Лихоманка
– Головний біль
– Жовтяниця
– М’язові болі
– Нудота
– Рясне потовиділення
– Блювота
Діагностика
Під час обстеження лікар може діагностувати збільшення печінки або селезінки. Малярія підтверджується відповідним аналізом крові.
Лікування
Малярія, особливо тропічна форма, вимагає невідкладної медичної допомоги в стаціонарі. Вибір ліків залежить почасти від того, в якій країні ви були інфіковані.
Профілактика малярії
Для профілактики захворювання використовуються ті ж лікарські препарати, які застосовуються і для лікування малярії. Однак з метою профілактики доза цих препаратів значно менша. Варто відзначити той факт, що медикаменти стають неефективними для лікування, якщо людина їх приймала раніше в невеликих дозах.
Дуже важливо профілактичні препарати почати приймати за декілька тижнів до в’їзду в країну, де можна заразитися малярією. Продовжувати прийом таких препаратів потрібно від одного тижня до одного місяця.
Крім цього, необхідно знищувати комарів, які є переносниками захворювання.
Пам’ятайте,  при появі симптомів захворювання (лихоманка з нез’ясованої причини, збільшення печінки і селезінки тощо) слід невідкладно звертатись по медичну  допомогу!

КНП КОР “КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗДОРОВ’Я”