Ще раз про сказ!

сказ

В Україні за останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ залишається нестійкою — реєструються поодинокі випадки захворювань, але є всі умови для їх поширення. Про це свідчить і тенденція до зростання рівня захворюваності. Так, якщо за період з 1989 по 1998 роки зареєстровано випадків захворювань то за період з 1999 по 2008 роки — 28 випадків, а за період з 2009 по 2018 роки — 30 випадків. (Всього за останніх 30 років зареєстровано 78 випадків захворювань).

За останнє десятиріччя найбільші показники.

28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом. Метою просвітницьких заходів є привернення уваги людства до цієї небезпечної хвороби, як серед людей, так і тварин.

Заходи щодо профілактики сказу

Сказ – вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, при чому у 99% випадків джерело інфікування – собаки.

Інкубаційний період (період від потраплянням збудника до початку проявів хвороби) сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу.

Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися.

Вакцини для профілактики сказу вироблені у Франції, мають сертифікат якості GMP та є перекваліфікованими ВООЗ.

Їх використовують для вакцинації людей, якщо є підозра, що тварина може бути заражена збудником сказу (а це в кожному випадку укусу або потрапляння слини невакцинованої від сказу тварини на ділянки ушкодженої шкіри, де є порізи чи подряпини або ж на поверхню слизової оболонки).

Україна щорічно закуповує ці препарати на державному рівні.

У регіонах також наявні препарати – антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Це препарати, що вводяться разом з вакциною проти сказу, якщо є підтвердження, що тварина заражена вірусом.

Всі, хто отримав травму нанесену твариною з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають право отримувати безоплатну медичну допомогу. Препарати, які необхідні для цього, є.

Запам’ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів! Збережіть собі ці правила. Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це – пряма загроза заразитися.

Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом

Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.

Дезінфікуйте рану

Використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе!).

Зверніться до найближчого медзакладу

Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною, які є в усіх областях України. Наявність можна перевірити за посиланням.

Якщо є можливість – зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила

Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.

Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження

Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Якщо Ви є власником домашньої тварини:                          

  1. Щороку доставляйте собак і котів у ветеринарну установу для огляду та імунізації проти сказу!
  2. Тримайте сторожових собак на прив`язі і спускайте їх лише на закритих територіях (дворах).
  3. Про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляйте ветеринарну установу.
  4. Негайно повідомляйте заклади охорони здоров`я про випадок укусу тваринами.
  5. Вигул за межами помешкання собак з підвищеною агресивністю дозволено лише при наявності коротких повідків, намордників.
  6. Не допускайте на полювання не щеплених проти сказу собак.

         

                                                Відповідальний  укладач, редактор

                                                Головний лікар В. П. Красник

Здоровий організм – це насамперед здорове серце !

день серця

29 вересня щороку за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день серця. Метою цього Всесвітнього дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, здоровий спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від серцево-судинних захворювань.

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щороку вони забирають більше 17 мільйонів людських життів.

Захворювання серцево-судинної системи займають перше місце з головних причин смертності серед чоловіків і жінок в усьому світі. Близько 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних зумовлені раптовою серцевою смертю (далі – РСС), що складає до 30% в структурі загальній смертності населення, серед яких 40% займають особи працездатного віку. Останнім часом почастішали навіть випадки раптової смерті серед молодих людей. Відомо, що частота РСС в загальній популяції людей складає 1-2 на 1000 осіб у рік, тобто в межах Запорізької області це 2500 – 3000 смертей щороку.

                Здоровий організм – це насамперед здорове серце.

 У наші дні серцево-судинні захворювання займають друге місце після онкології. З найпоширеніших захворювань серця, найчастіше зустрічаються ішемічна хвороба серця, пороки, артеріальна гіпертензія і порушення ритму. Хвороби серця, причини і профілактика грають важливу роль в нашому житті.
Хвороби серця широко поширені як серед населення похилого віку, так і серед молоді.

                                Хвороби серця і причини їх розвитку
Ішемічна хвороба серця
До ішемічної хвороби серця відносяться стенокардія та інфаркт міокарда. Ішемічна хвороба серця розвивається при закупорці холестеринової бляшкою судин, які живлять серцевий м’яз. В результаті цього серце не отримує в повному обсязі поживні речовини і кисень. Постійне недоотримання кисню серцевим м’язом кисню призводить до обмеження кровопостачання.

Факторами ризику є гіпертонія, зокрема не лікована, підвищений рівень холестерину в крові, спадкова схильність, малорухливий спосіб життя, куріння, прийом алкоголю.

Артеріальна гіпертензія
Гіпертонія є найпоширенішим захворюванням серед усіх серцевих хвороб. Хворіють нею найчастіше люди після сорока років. Але останнім часом, хвороба все частіше і частіше зустрічається у людей молодого віку, а також у підлітків.

Артеріальна гіпертензія – це хронічне підвищення артеріального тиску. При підвищеному холестерині, збільшується маса і сила серцевого м’яза, викликаючи гіпертрофію серця. При частому підвищенні тиску серце починає слабшати і призводить до розвитку серцевої недостатності. Одними із серйозних ускладнень гіпертонічної хвороби серця є інфаркт міокарда, інсульти, ураження нирок і зору.

Пороки серця
Вади серця поділяють на 2 категорії: вроджені і набуті.

Вроджений порок серця – це дефект в структурі серця або великому посуді, що з’явилася з самого народження. Іноді зустрічаються комбіновані вади серця, коли уражаються кілька клапанів одночасно. Вроджені вади серця є основною причиною дитячої смертності.

Набутий порок – виникає при перевантаженні клапанів, може бути наслідком інфекційної хвороби. Як і вроджені вади, набуті можуть бути комбінованими.

Порушення серцевого ритму
Порушення серцевого ритму або аритмії – це перебої в роботі серця.
Розрізняють кілька варіантів порушення серцевого ритму:
Тахікардія
– хвороба серця, яка виникає внаслідок прискореного скорочення передсердь.
Екстрасистолія – Передчасне скорочення шлуночків.
Миготлива аритмія – це швидкі безладні скорочення передсердь.
Повна блокада серця – зниження частоти серцевих скорочень до 30 ударів на хвилину і нижче.

Серцева недостатність
Серцева недостатність може виникнути в результаті перенесеного серцевого захворювання або ж розвинутися самостійно, на тлі іншого захворювання, наприклад цукрового діабету. Проявляється серцева недостатність задишкою, яка починається спочатку після фізичного навантаження, а потім вже і в спокої.

                              Ознаки хвороби серця

Природа захворювань серцево-судинної системи різна, але є основні ознаки хвороби серця. Так, симптоми хвороби серця такі:

 задишка навіть при невеликому фізичному навантаженні або в спокої;

загальна слабкість, низький рівень витривалості;

прискорене серцебиття;

душить сухий кашель;

 періодичне прискорене і нерівне дихання;

 напади задухи, що стискає біль в грудній клітці;

 відчуття тупого болю в області печінки або серця;

набряки ніг;

неспокійний сон, безсоння.

   Заходи профілактики захворювань серцево-судинної системи

 Якщо будь-які з перерахованих симптомів регулярно виявляються і приносять дискомфорт, то необхідна консультація лікаря-кардіолога для постановки правильного діагнозу. Ніякого самолікування, прояв ознак хвороб серця-це дуже серйозно!

 Основою профілактики хвороб серцево-судинної системи виступають наступні заходи:

дотримання режиму дня, правильного харчування;

відмова від куріння, вживання алкоголю;

регулярні медичні огляди;

правильне і повноцінне лікування під час простудних захворювань;

регулярні посильні фізичні навантаження.

       Таким чином, здоровий спосіб життя, спорт, правильне харчування – основа профілактики хвороб серця. Крім того, психологічний комфорт, спокій і душевна рівновага сприяють збереженню серця молодим, сильним і здоровим на довгі роки.

Відповідальний укладач

                                                             Головний лікар В. П. Красник

                                        

В Бородянці створено медичний центр для учасників бойових дій

14 вересня на базі Комунального некомерційного підприємства Бородянської районної ради «Бородянська центральна районна лікарня» відбулося відкриття  медичного центру з надання консультативної допомоги учасникам бойових дій та членам їх сімей.

За підтримки Vodafone Ukraine стало можливим проводити телемедичні консультації пацієнтів нашого району з провідними лікарями України безпосередньо із поліклініки районної лікарні.

В урочистому відкритті центру взяли участь директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров, керівник Cliniks Hub Костянтин Осадчий, захисник Донецького аеропорту підполковник Віталій Баранов, депутат обласної ради Сергій Федорченко, керівник Офісу реформ в Київській області Володимир Удовиченко, голова Бородянської районної ради Георгій Єрко, в.о. голови Бородянської райдержадміністрації Віктор Барчан, селищний голова Олександр Сахарук, директор КНП БРР «Бородянська ЦРЛ» Ігор Чебишев, медичні працівники центральної районної лікарні та центру первинної медико-санітарної допомоги.

20190914_111655

20190914_11080320190914_11104720190914_11120520190914_11133520190914_11135220190914_11165520190914_11205420190914_112822 20190914_122147

ОГОЛОШЕННЯ

серце

            14 вересня на базі поліклінічного відділення Бородянської районної лікарні відбудеться відкриття першого центру Clinics Hub- мережі медичних центрів з надання первинної допомоги учасникам бойових дій та членам їх сімей.

          Вестиме прийом лікар-кардіохірург світового рівня, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, директор Інституту серця МОЗ України

Тодуров Борис Михайлович

           Обстеження пацієнтів здійснюватиметься за допомогою сучасних технологій телемедицини за підтримки компанії Vodafone.

          Запрошуємо учасників бойових дій та членів їх сімей на 9:30 14 вересня 2019 року.

Адміністрація

Комунального некомерційного

підприємства Бородянської

районної ради «Бородянська ЦРЛ»